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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  14/10/2019
Tipo de producción científica :  Serie Técnica
Autor :  METHOL, R.
Afiliación :  RICARDO METHOL, Convenio INIA - FOSA (Forestal Oriental S.A.).
Título :  SAG EUCALYPTUS: Sistema de apoyo a la gestión de plantaciones de Eucalyptus orientadas a la producción de celulosa en Uruguay
Fecha de publicación :  2008
Fuente / Imprenta :  Montevideo (Uruguay): INIA, 2008.
Páginas :  26 p.
Serie :  (INIA Serie Técnica ; 173)
ISBN :  978-9974-674-11-0
ISSN :  1688-9266
Idioma :  Español
Palabras claves :  EUCALYPTUS DUNNII.
Thesagro :  CELULOSA; EUCALYPTUS; FORESTACION; MODELOS DE SIMULACION; URUGUAY.
Asunto categoría :  --
K10 Producción forestal
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/2915/1/18429240309124013.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB3341 - 1INILB - PPUY/INIA/ST/173st 173
TBO18256 - 1INILB - PPUY/INIA/ST/173st 173

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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  30/06/2021
Actualizado :  30/06/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  MIGUES, I.; HODOS, N.; MOLTINI, A.; GÁMBARO, A.; RIVAS, F.; MOYNA, G.
Afiliación :  IGNACIO MIGUES, Laboratorio de Farmacognosia y Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; NATALIA HODOS, Área Evaluación Sensorial, Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; ANA INÉS MOLTINI PALADINO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIANA GÁMBARO, Área Evaluación Sensorial, Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO MOYNA, Departamento de Química del Litoral, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Ruta 3 Km 363, Paysandú, 60000, Uruguay.
Título :  1H NMR metabolic profiles as selection tools of new mandarin cultivars based on fruit acceptability.
Fecha de publicación :  2021
Fuente / Imprenta :  Scientia Horticulturae, 2021, Volume 287, Article number 110262. Doi: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2021.110262
ISSN :  0304-4238
DOI :  10.1016/j.scienta.2021.110262
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 26 June 2020; Received in revised form 11 March 2021; Accepted 3 May 2021; Available online 21 May 2021. The authors wish to thank Andrés López for his help with the NMR measurements and useful discussions, Cecilia Rodriguez Cereaolo for her assistance in sample preparation, and Joanna Lado for sampling the mandarins and supervising the routine physicochemical studies. Financial support from INIA through the L4 funding program, the Agencia Nacional de Investigación e Innovación (award POS_NAC_2017_1_140316 ), and the Programa de Desarrollo de las Ciencias Básicas is also acknowledged. Corresponding author: Heinzen, H.; Laboratorio de Farmacognosia y Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Avenida General Flores 2124, Montevideo, Uruguay; email:heinzen@fq.edu.uy
Contenido :  ABSTRACT - Aqueous pulp extracts of 8 mandarin cultivars produced in Uruguay, including four commercial lines and four of their crosslinks under development, were characterized through untargeted 1H NMR-based metabolomics. The spectral features identified through this approach proved the uniqueness of each mandarin metabolome. The stability of the chemical make-up through different harvests, the evolution of the metabolome towards full fruit maturity, and the character transference from parents to their hybrids were evaluated using multivariate analysis, with the 1H NMR signals of sugars and tricarboxylic acids being the most relevant ones. The relationship between sugar sweetness power and citric acid content found in each variety correlated well with independent consumer preference tests of the mandarin cultivars under investigation. Since it is based on readily measurable chemical parameters, this chemometric model could be employed to reduce the number of samples presented to sensory panels during the early and time-consuming selection stages of new mandarin cultivars. © 2021
Palabras claves :  Citric acid; Citrus reticulata; Flavor; Fruit acceptability; Mandarins; NMR-based metabolomics; Sugars.
Asunto categoría :  F30 Genética vegetal y fitomejoramiento
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102724 - 1PXIAP - DDPP/SCIENTIA HORTICULTURAE/2021
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